header
       | Home | Istoric | Proiecte Apel  |  RealizăriGalerie foto Contact |
romana
magyar
english

Istoric

templomDin cartea lui Orbįn Balįzs Descrierea ţinutului Secuiesc aflăm că, pe vremea principelui transilvănean Jįnos Zsigmond o jumătate din locuitorii oraşului au trecut la confesiunea unitarină şi īn acea vreme, aceştia aveau vizavi de Biblioteca Teleki, pe vremea aceea pe strada Olarilor (azi Borsos Tamas) biserică şi un gimnaziu impozant.

Din păcate aceste clădiri au fost distruse de mercenarii lui Mihai Viteazu, respectiv ai generalului habsburgic Basta şi nu s-au păstrat documente scrise īn privinţa lor.


Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, au īnceput să apară semnele unei schimbări lente. Din acest moment numărul unitarienilor īncepe să crească progresiv şi cel mai mare secui vorbeşte īn cartea sa de existenţa īn oraş a 160 de unitarieni. şi tot el notează:"pe cele două colţuri ale marelui teren din strada Olarilor se īnalţă acea frumoasă casă de rugăciuni pe care īn 1869 sīrgul drept credincioşilor a īnălţat-o īn doar cīteva luni". Această clădire există şi azi, dar de aproape 70 de ani ea nu mai are aceeaşi folosinţă. Nu, pentru că odată cu creşterea populaţiei oraşului, numărul unitarienilor a crescut atīt de vertiginos, īncīt a devenit din ce īn ce mai stringentă construirea unei biserici mai mari.


Biserica concepută īn stil gotic şi cu o faţadă impozantă a fost ridicată īn 1929-30 cu o iuţeală deosebită īn doar 11 luni.
Copyright © Biserica Unitariană Tīrgu-Mureș 2013