header
       | Home | Istoric | Proiecte Apel  |  RealizăriGalerie foto Contact |
romana
magyar
english

Istoric

templomDin cartea lui Orbán Balázs Descrierea ținutului Secuiesc aflăm că, pe vremea principelui transilvănean János Zsigmond o jumătate din locuitorii orașului au trecut la confesiunea unitarină și în acea vreme, aceștia aveau vizavi de Biblioteca Teleki, pe vremea aceea pe strada Olarilor (azi Borsos Tamas)biserică și un gimnaziu impozant.

Din păcate aceste clădiri au fost distruse de mercenarii lui Mihai Viteazu, respectiv ai generalului habsburgic Basta și nu s-au păstrat documente scrise în privința lor.


Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, au început să apară semnele unei schimbări lente. Din acest moment numărul unitarienilor începe să crească progresiv și cel mai mare secui vorbește în cartea sa de existența în oraș a 160 de unitarieni. și tot el notează:"pe cele două colțuri ale marelui teren din strada Olarilor se înalță acea frumoasă casă de rugăciuni pe care în 1869 sîrgul drept credincioșilor a înălțat-o în doar cîteva luni". Această clădire există și azi, dar de aproape 70 de ani ea nu mai are aceeași folosință. Nu, pentru că odată cu creșterea populației orașului, numărul unitarienilor a crescut atît de vertiginos, încît a devenit din ce în ce mai stringentă construirea unei biserici mai mari.


Biserica concepută în stil gotic și cu o fațadă impozantă a fost ridicată în 1929-30 cu o iuțeală deosebită în doar 11 luni.
Copyright  ©  Biserica Unitariană Tîrgu-Mureș 2013